Dzisiaj jest: 24 Czerwiec 2017 Imieniny obchodzą: Danuta, Emilia, Jan

Aktualności

Wałkować, siekać, piec, podgryzać- pyszne warsztaty dla dzieci

DSCN2W ostatni dzień ferii zimowych na dzieciaki z gminy Poniec czekała spora atrakcja. Do Ponieca zawitała Akademia Umiejętności „Kulinarne Przygody” z Poznania. Sala Gminnego Centrum Kultury w Poniecu stała się idealnym miejscem dla dzieci, które pragnęły odkryć wielką radość z przygotowania posiłków. Mali uczestnicy zajęć zobaczyli jak wygląda praca w kuchni oraz pod czujnym okiem profesjonalistki mogły same skomponować ulubioną pizzę. Dla każdego dziecka było przygotowane miejsce przy stole, fartuszek oraz potrzebne przybory. Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się, jak zrobić prawdziwe ciasto na pizzę, przygotować pyszny sos oraz poszatkować potrzebne produkty.

Kiedy wszystkie składniki zostały już rozłożone, ciasto trafiało do pieca, a następnie na stół. Wszyscy zajadali się z apetytem do ostatniego kawałka. Nawet największy niejadek połakomi się na pizzę własnego przepisu. Dzieciaki nie tylko świetnie się bawiły, ale także nabrały pewności siebie i kilku przydatnych umiejętności. Kulinarne wyzwanie, które podjęły dzieci okazało się strzałem w dziesiątkę, a łącznie w warsztatach wzięło udział 74 dzieci.

ZDJĘCIA Z WARSZTATÓW

 

Gminne Centrum Kultury w Poniecu